Brockloch Treehouse

Bespoke Eco Retreat

Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse Design Sketch
Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse Interior
Brockloch Treehouse Kitchen
Brockloch Treehouse Furniture
Brockloch Treehouse Sketch
Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse
Brockloch Treehouse Interior

 Brockloch Treehouse is unique! - and we will be back!!" 

"The cosiest space EVER...amazing attention to detail - so many clever, beautiful touches"

 

"One of the most beautiful, relaxing and wonderful places we have ever stayed.

 

Brockloch Visitor's Book 2015

 The Treehouse Story

Designed and built for George and Julie Nicolson for  Brockloch  Eco Retreats holiday properties, the Treehouse  compliments the original Brockloch Bothy . Siting the house in the woodland on the edge of the farm and elevating the building high amongst the trees not only gives its occupants a feeling of seclusion and also protects the farm's woodland bluebell display. Like the Bothy previously, the story of Brockloch Treehouse was featured on C4's 'George Clarke's Amazing Spaces' in December 2014. 

 

Whereas the Bothy was designed to take advantage of big, open views of the valley, the treehouse sits in the farm's woodland and is designed to be private and intimate with a kaleidescope of tiny woodland and landscape views  framed through more than  fifty tiny windows, and  two large skylights flood the spaces with daylight.

 

The Brockloch site has permission for a small number of caravans, and like the Bothy, the Treehouse was ingeniously designed to conform to the caravan planning regulations. The Pods meet the criteria for the dimensions and build of the structure permissable under the regulations; the design for the larch pole platform was submitted as a separate planning application. Work started at the end of September 2014 and the 'Amazing Spaces' filming deadline was met at the end of November. The Treehouse has since been featured in many newspaper articles and reviews, and has been voted one of the top places to stay in Europe, and it was awarded a Commendation in the inaugural Dumfries & Galloway Design Awards in 2016, for a non residential design. Read the reviews here.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Treehouse

This unique building is a romantic, off grid retreat for two, perched high amongst the trees. Two distinctive curved pods sit atop eleven larch pole legs, their larch clad walls perforated with more than fifty tiny windows that look out into the trees and allow in the dappled woodland light.

 

Each pod is wrapped in corrugated tin, and crowned by two full width roof lights and a stainless steel chimney. An elegant galvanised steel staircase climbs up to the entrance where the door opens onto the intimate, cosy interior. The space is light filled but secluded; large rooflights bathe the space with light and  frame the dark starry skies; like paintings in a gallery, tiny box frame windows frame a collection views of the woodland and the gentle Galloway landscape.

 

The beautifully planned interior means no fold away furniture to battle with - the living area has a hand built, freestanding kitchen cabinet with built in gas hob, 12v fridge, butler sink, and generous cupboard and drawer space. At the opposite end, a built in double bed nestles under the full width skylight, perfectly designed for sleeping under the stars; two large drawers glide out from under the bed for extra storage and a blanket box is built in at the end of the bed. A small table and chairs take their place in the  gallery of tiny views. In front of the wood burning stove in its tiled fireplace, a cosy couch for two.

 

Across the hallway, a separate bathroom has more tiny windows and  a generous skylight over the set in bath. A full width door conceals the neat composting toilet. The simple white bathroom suite, and pale spruce walls are complimented by Formica surround in pale grey/green. The interior is decorated with soft colours and each tiny window frame is hand painted in the subtle colours of borrowed light; the theme of daylight and moon light through window panes is echoed in the hand painted kitchen cabinet, furniture and recesses, The flooring is of solid oak board in the living area and small oak tiles in the bathroom; the pods are built using our wall construction and as always, the whole building is highly insulated with sheep’s wool insulation.

 

The treehouse is off grid and is powered by solar panels on the edge of the woodland. The Battery and gas bottle for cooking and heating water  are cleverly concealed in a third  small pod accessible from the ground. 

 

"The Independent" logo

"Branch out to an Amazing Space."

"houzz" logo 2

"An off-grid Treetop Hideaway for Two" 

"A sustainable Treehouse"

"The Guardian" Logo 3

"...the most exciting new and

upcoming places to stay in 2015"

Brockloch Treehouse

Treehouse comprises three larch and tin clad pods and is supported by larch poles. Highly insulated for year round use.