Twoflowers Croft 

Off Grid House for Two 

Two Flowers - House for Two
Two Flowers exterior decking web_edited
Two Flowers kitchen
Two Flowers Entrance
Two Flowers entrance porch
Two Flowers Entrance
Two Flowers Kitchen
Two Flowers office space
Two Flowers compost toilet  web
Two Flowers Bathroom
Two Flowers Kitchen
Two Flowers exterior
Two Flowers Kitchen

Twoflowers is a tiny, off grid, dwelling house for two,  designed to sit on a small croft on the  banks of a sea loch in northwest Scotland.  It is home to a creative couple,  designed to  accommodate their individual requirements and specifications, and the spaces all have generous views of the loch and are filled with daylight.  It has a separate office space with wood burner; a compost  toilet with full height window; a  kitchen unit with vibrant 60s colour details, six burner gas range and extra hand washing sink for jam making; a walk in wardrobe & dressing room; bed platform; and sitting room with a classic Jotul wood burner. 

 

The house  was designed to be delivered to the site  in two sections,  where it was joined to form a double vaulted,  building with an an open plan interior . Larch and corrugate clad, its twin curved roof form echoes local agricultural buildings.

 

The house has an internal area of approximately 40m2. The spruce  panelled  interior has twin, spruce lined and vaulted ceilings. Five full height double glazed windows  have views  over the croft, the loch and the hillside opposite. The covered entrance porch has three bright orange doors , each one leading to a completely independent space. The main door, complete with cat flap, leads into the main house; opposite is the door to a little self contained office; a third door opens on to the  compost loo with its own majestic view over the loch!

 

in the main house, the entrance hall leads into the bright sitting room and kitchen with  three floor to ceiling windows and extensive  views out over the loch. A Jotul wood burner sits in the heart of the L- shaped living space . To one side is the kitchen with a colourful arrangement of deep, open shelves above and below the worktop, with bright colour panels to compliment the orange Formica worktop. A large picture window makes an ideal dining space overlooking the loch.  A coloured wooden shutter and two smaller windows look out  along the road  The sitting room has two large picture windows and a door to the decking outside. A double bed space sits up under the vaulted ceiling with a separate dressing room behind. Off the entrance hall there is a neat bathroom with a Sitz bath , basin and console with Formica details.

 

Across the entrance porch is the office - a little refuge with its own woodburner and floor to ceiling window with a view across the loch.     

‚Äč

The house has been insulated in all walls, floor and roof with thick sheep wool insulation and is double glazed throughout. It is heated with two wood burners and is powered by an array of twelve 250kw solar panels on the  south side of the building . The panels are supported on a timber structure which forms a balustrade and  log store to the side of the decking.

 

Planning permission was granted for the tiny dwelling with conditions  which included the  provision of a driveway and parking space for two cars, and a stipulation that the corrugate cladding should be black. Looking from the opposite side of the loch, the building  blends  into the hillside, but from the roadside , its little orange doors-  a clue to its idiosynchratic  interior -  glow out from the entrance porch.  

 

   

Two Flowers compost toilet  web

The separate compost toilet at the rear of the house looks out over the loch