Step Down House,

Isle of Mull 

Mull House interior
Mull House Exterior
Mull House
Mull House
Mull House
Mull House Plan
Mull House Sections
Mull House Interior
Mull House interior
Mull House interior
Mull House Interior
Mull House Interior
MullSB 1 72 web file
Mull House Exterior
Mull House
Mull House Interior

This two bedroom, off grid house was designed for a north facing , coastal site on the Isle of Mull. It was prefabricated and delivered to the site by road and ferry.

 

The building is designed to maximise the daylight and views on a north west facing slope, and it sits perched above the village, with a fabulous views across the bay. The accommodation comprises an entrance hall; living room; galley  kitchen; two double bedrooms , one with ensuite shower room; and a second shower room.  

An elevated deck on the east side of the building, takes advantage of  both the sea view  to the north, and the view to the south and west. The corner entrance opens onto a lobby and the upper level of the house, where wide steps lead down to the main living space.  A wood burning stove  sits centrally between the two large picture windows in the front wall with commanding views of the coastline. A double sliding patio door in the side wall opens onto the decking.

 

A window seat runs the length of the space , with the tiled fireplace and  wood burner at its centre. The Nordpan spruce  floor has been treated with Osmo stain in white,  coordinating with the cool, grey-blue coastal palette of the interior. Three elegant pendant lights are suspended over the main living space.  

 

The upper level accommodates the galley kitchen, with a painted balustrade of open and closed shelves , designed to be accessible from both kitchen and living space . The kitchen unit houses an integrated  gas hob, oven and fridge, and has an under-mounted sink with white solid core worktop. The doors and drawers are  birch ply with a hard wax oil finish.  A ribbon window runs the length of the worktop with a view to the hillside behind the house.

Also on the upper level,  two bedrooms sit discreetly at the end of the short corridor.  Each has a patio door that accesses a balcony to the front of the house, with views to the sea and the hills to the east. One double bedroom has an ensuite shower , the other is a flexible twin, with bed frames designed and detailed to slide together making a King sized double bed or two singles ; both are fitted with bedside tables and lights. A second shower room sits across the hall and, like the ensuite, is finished  in spruce and charcoal grey with pockets of colour. Each has a rainhead shower; a basin and console that sits in front of a  floor to ceiling, opaque slot window; and  a solid timber, sliding door.  

 

 Off grid, it is powered by six solar PV panels on the south facing roof section. The wood burning stove heats the space and the building is super insulated with  double glazing and thick sheep wool to all walls, roof and floor. 

 

The building is clad in Siberian Larch, with vertical boards of varying widths, giving the building an elegant appearance. It was designed to touch the ground lightly and to work with the topography of the existing sloping site.     

 

 

MullSB 1 72 web file