Am Falachan  

  Lochside Roundhouse     

Caberfeidh Yurt interior furnished copy web
Caberfeidh Yurt Interior
Caberfeidh Yurt Exterior
caberfeidh Yurt Exterior
Caberfeidh Yurt Entrance
Caberfeidh Yurt Interior
Caberfeidh Yurt Exterior
window seat yurt 3 copy web
Caberfeidh Yurt Interior
Caberfeidh  Yurt Interior
Caberfeidh Yurt Exterior
yurt shower room web
Caberfeidh Yurt Interior
Caberfeidh Yurt Exterior
yurt rainbow copy web

Am Falachan Roundhouse sits on a steep site on the side of a sea loch  in the north west of Scotland  It was commissioned  and designed  not only to compliment the owners cottage by providing  extra self contained accommodation for family and friends , but also as a meeting space for communal activities such as  yoga and  book groups . As with all of our buildings, Am Falachan was designed to be prefabricated in our workshop, and delivered to site in two sections, complete with all interior fixtures and fittings. The building was skilfully manoeuvred down the slope to the terrace site where the sections were re-assembled  and topped with a sedum roof.

 

Am Falachan is a bespoke, site specific design meeting the brief for a light, open space with a minimal aesthetic. The  east facing, floor to ceiling facade creates expansive views of the woodland , and across the loch in winter . 

The exterior of the building is clad in Scots Larch,  and the conical roof  is topped with sedum specified for the local area. The interior is lined in beautiful, pale spruce, with a domed ceiling rising above to  create a light filled, uninterrupted  space, with elegant, hand built  interior elements, designed to accentuate the circular plan. 

An entrance porch in the first of the two extensions has  floor to ceiling storage cupboards, coir flooring, and coat hanging area. The shower room is accommodated in the opposite extension, and is carefully designed to be discreetly accessed from the main space. It has a tiled floor with under floor heating, and has a glass shower screen, rainhead mixer shower, ceramic tray, and back to wall WC; a recessed console has a countertop ceramic sink , surface mounted tap, and wall mirror.

 

Opposite the entrance , the Hobbit wood burner, with a hot plate, sits on the tiled hearth. Next to the fireplace wall,  a bespoke curved kitchenette hangs in front of the glazing with the woodland beyond; the kitchenette's invisible supports reference  our House on Wheels interior . The pale spruce and 'Seed' green Formica combination creates the practical but elegant floating kitchen with open shelving below, an inset double hob and deep ceramic sink above. To the side, a wall of shelves, with a pull out  storage unit and  small  fridge concealed within the adjacent wall. Adjustable task lighting is mounted on the ceiling above.  

The wood burning stove with twin walled flue provides extra heat if needed in colder months, although underfloor heating in both  the main space and the shower room provides background warmth for chilly mornings and nights.  the Roundhouse  walls, floor and roof are all highly insulated to retain  the heat. 

 

A simple wall panel with sockets for free standing lighting creates a notional headboard or seat back for the contemporary day bed which converts  to a double bed and  creates a completely flexible, multipurpose small space.

The  curved window seat with book shelves echoes the form of the  floating kitchen opposite, its minimal design creating a contemplative space  with an uninterrupted view of the beautiful woodland  setting .  

yurt rainbow copy web